VRIJWILLIGERS GEZOCHT!
    

Melding

Bouwen van scholen

YANET SPEELTUIN. OP KABELDAMET PRIMARY SCHOOL
Gedurende twee weken zaten 15 jongeren uit Nederland in Kabeldamet. De ene groep, onder de leiding van Yanet Verwaal, heeft hard gewerkt om een speeltuin te maken. Toen ze begon wist de school niet hoe dat eruit zou gaan zien. Op de eerste dag liet de schooldirecteur David Murkomen zien waar de speeltuin zou komen.

Het was toen afmeten en afstemmen waar precies de schommel, de wip, de klimrek en de evenwichtsbalk zou komen. Het begon al in Nederland met het plannen, kopen van materialen die niet gevonden worden in Kenya. Het was dus niet mogelijk om een speeltuin van hout te laten maken want hout wordt aangevreten door mieren. Het is dus een stall schommel, klimrek en een wip geworden. De evenwichtsbalk kan nog gemaakt worden van hout.
Na twee weken mogen de Kabeldamet trots eigenaar zijn van Yanet Speltuin. Dit is de enige en moderne speeltuin die werd gebouwd in de region.  Je kan je voorstellen hoe de leerlingen zich voelden. Ze waren “trotse eigenaars van de eerste speltuin in de Marakwet regio”
Onze dank gaat vooral naar Yanet voor het verzinnen van dit waardevolle project. De jongeren  die meegewerkt aan de speltuin. Namens de Kabeldamet primary School asante sana en hopelijk gaat iedereen volgende jaar wee mee om de volgende speeltuin te laten bouwen op Tot Primary school. Hieronder zie je een aantal foto's.

Verfproject
Voor de verfproject was Berberry primary school aan de beurt. Oorspronkelijk wilden we alle lokalen (13) binnen en buiten verven, maar dit is helaas niet gelukt. Uiteindelijk zijn de blackboards van alle lokalen zijn geschilderd en 1 gebouw met 2 klaslokalen binnen en buiten geverfd. Iedereen hielp mee. Ook hebben de leraren een dagje geholpen. Wij hopen volgend jaar hiermee verder te gaan. Hieronder zie je een aantal foto's.

Lesgevenproject
In Nederland hebben de deelnemers van de jongerenreis Kenya 2012 de lessen al voorbereidt en de taken verdeeld. In Kenya hebben ze gekeken hoe de leraren lesgaven en hebben ze deels ook lessen overgenomen. In de ochtend bij Barberi en in de middag bij Kabeldamet. Zo hebben ze bijbelles, biologie, aardrijkskunde etc gegeven. Ook hebben ze een speelmiddag gehouden. We hadden heel veel speelgoed en spelletjes uit Nederland meegenomen. We hebben de leraren uitgelegd hoe dit alles werkt. Bij ‘twister’ hadden de leraren wat moeite om te begrijpen wat er precies de bedoeling was, maar dit heeft uiteraard voor leuke taferelen gezorgd. Wij hopen volgend jaar weer informatie te kunnen overdragen. Hieronder staan een aantal foto's.